Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2021 19:05 - Крепостта Любшан: гробът на нормандската теория
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 2202 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Отначало изглеждаше, че Карамзин и неговите поддръжници може да триумфират. Липсващата връзка е открита в тяхната теория! Документални свидетелства за войната между славяните и фино-угрите, крепостта, след изгарянето на която, варягите бяха призовани да цивилизират Русия и да й донесат държавност. По-нататъшното проучване на находката обаче поставя норманите в шах и мат.  
image



Крепостта Любшан Къде се намира крепостта Любшан? Една от най-удивителните находки в руската археология е направена буквално в близост до добре проучената Стара Ладога. Разстоянието между тях е само 2 километра по река Волхов, но ако първата столица на Рюрик е била на левия бряг на реката, тогава крепостта Любшан е била отдясно.   Мястото за отбранителната структура изглежда толкова неочевидно, че е разбираемо защо случайно е намерено едва през 60-те години. Сега река Любша, която се влива във Волхов, прилича на плитък поток и не може да бъде плавателна, но трябва да се има предвид, че в средата на първото хилядолетие от н.е., хидрологичният релеф на района е различен. Тогава горговите ладии можеха да се носят по Любша, но нещо друго е много по-важно.   Николас Рьорих гледка от хълма на Вещия Олег през Волхов към крепостта Любшанская в картината "Отвъдморски гости" През 9 век Ладожкото езеро става плитко и устието на Волхов е преместено на цели 10 километра на север. Така крепостта Любшан всъщност охранявала входа на „пътеката от Варягите до гърците“. Съществува версия, според която това е аванпост, който защитава Ладога. Или разорението на Любша е принудила славяните да построят нов град надолу по течението.   image


Карта на относителното местоположение на Любша и Ладога на река Волхов (вдясно) и географското положение на Ладога в северозападната част на Русия (вляво) Какви находки са направени от археолозите на територията на крепостта Любшан? Фактът, че хората, занимаващи се с търговия, са останали тук, не подлежи на съмнение. Археолозите са открили в крепостта не само стандартните останки от пещи и фрагменти от керамични съдове, но и стъклени изделия и бижута, демонстриращи връзка с Поволжието, балтийските държави и дори страните от Изтока.   image




Находките са направени от археолози на територията на крепостта Любшанск Артефактите, които говорят за оживена търговия по „пътя от Варягите до Гърците“, отдавна не са изненадвали никого. Много по-интересна находка са останките от зидария. Няма шанс да го обявим за причудлива игра на природата - височината е до 2,5 метра, по върха на укреплението има остатъци от подпорни стени и дори дървени укрепления. Нещо повече, върховете на стрели бяха забити в каменната зидария, разказвайки за последните часове от живота на крепостта и нейните защитници.   Радиовъглеродният анализ пренесе находката в средата на 8 век, тоест повече от 100 години преди митичното призвание на Рюрик. Освен това под каменната зидария е открит глинен вал от по-ранен произход, който датира от втората половина на VII век.  

image



Сред археологическите находки има предмети, които говорят за резиденцията на представители на чудите на това място. Този народ обаче не е строил от камък дори при Владимир Красно Солнишко, камо ли 250 години по-рано. Чудте вероятно са създали първото селище на това място, но по-късно то или е изгоряло самостоятелно, или е пленено от славяните, които са построили каменна крепост в устието на Волхов.   Защо откриването на крепостта Лююбшан е фатален удар за нормандската теория? Всъщност всичко все още изглежда доста стройно, а върховете на стрелите от славянски произход в стените на зидарията служат като доста убедително доказателство за конфликта между бившите съюзници - чуди и илменските словенци - който доведе до призоваването на Рюрик.   Има обаче един опустошителен аргумент. На Скандинавския полуостров през първото хилядолетие сл. Н. Е. изобщо не е имало каменни крепости и не само защото основната защита на викинга е неговата храброст. По това време не само представители на чудския народ, но и варягите не могат просто да строят от камък. С други думи, създателите на крепостта Любшан не са имали нужда от някой отвън, който да ги цивилизира и да доведе държавата. Явно бяха по-цивилизовани от викингите.



Кадър от филма "Когато слънцето беше бог" Това не дава гаранции срещу завоевание, норманите в крайна сметка смазват половината Европа под себе си. Нещо повече, дори извикването на военен отряд от чужбина за славяните беше съвсем логично нещо, което същият този Новгород правеше това от векове, сменяйки принцовете като светски дами. Въпреки това,  да говорим за факта, че нашите предци са яли супа с щир, докато Рюрик дойде и ги научи на мъдрост ... Тук една находка от крепостта Любшан е достатъчна, за да кажем твърдо „не“ на норманите.   За това кои са били славяните преди приемането на християнството, вижте видеото по-долу на нашия канал в YouTube. Също така ви молим да се абонирате за канала в YouTube, за да не пропускате нови издания и да харесвате видеото.https://zen.yandex.ru/media/history_russian/liubshanskaia-krepost-mogila-normannskoi-teorii-60b3e113131e08119095a668   Приятно гледане.


Тагове:   чуди,   зидарвия,   нет у,   и викинги,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13130376
Постинги: 11559
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години